İçeriğe geç

Ayıplı Mal Zamanaşımı Nedir

Ağır kusur veya ayıpların gizlenmesi halinde zamanaşımı ne olur?

Satılan malın niteliği ne olursa olsun, maldaki kusur satıcı tarafından ağır ihmal veya kasten gizlenmişse, satıcı sınırlama hükümlerinden yararlanamaz. Satıştan ne kadar zaman geçmiş olursa olsun, tüketici seçim haklarını her zaman kullanabilir.

Ayıptan sorumluluk kaç yıldır?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 231. maddesine göre; Satıcı, daha uzun bir süre için sorumluluk üstlenmedikçe, satılan malın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin dava, satılan malın alıcıya devredildiği tarihten itibaren iki yıl sonra zamanaşımına uğrar; satılan malın ayıbı sonradan ortaya çıkmış olsa dahi.

Ayıplı mal kaç gün içinde iade edilir?

Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?

Şikâyet, alıcının ayıptan doğan seçimlik haklarını kullanabilmesi için yapılması gereken bir bildirimdir. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 23. maddesi, teslim anında açıkça görülen ayıplar halinde ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır.

Ayıplı malda zamanaşımı süresi ne kadardır?

Diğer kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.

Zamanaşımı süresi geçerse ne olur?

Bunun nedeni, zamanaşımı süresi dolduğunda talebin sona ermemesidir. Zamanaşımı süresi dolduğunda talep tamamen sona erer. Bu nedenle, zamanaşımı süresi içinde yapılmayan işlemler delil olarak kabul edilemez. Bu, ön inceleme aşamasının sonuna kadar ileri sürülebilen bir zamanaşımı savunmasıdır.

Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.

Ayıplı mal davası ne kadar sürer?

Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.

Ayıplı mal nasıl tespit edilir?

Satıcı, satılan malın belirli özelliklere sahip olup olmadığını alıcıya bildirmek zorundadır. Mallar; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve duyurularında belirtilen özellikleri taşımıyorsa veya malın taşıması gereken özellikleri taşımıyorsa ayıplı sayılır.

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …

Ayıplı malda ihtar zorunlu mu?

Malın ayıbı alıcıya teslim anında aşikar ise bu ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu md.

Ayıplı ürünü nereye şikayet edebilirim?

ALO 175. Bakanlığımız bünyesinde kurulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”, tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken yetkili mercilere yönlendirildiği bir “çağrı merkezi” görevi görmektedir.

Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?

Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen nitelikte olmaması veya malın niteliği ve kalitesi gereği taşıması gereken özelliklere sahip olmaması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.

Ayıplı mal davası nasıl açılır?

Arızalı mal nedeniyle tazminat davası açmak için davacının ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurması gerekir. Bu gibi durumlarda tüketici mahkemesi yetkilidir. Başvuranın tüzel veya gerçek kişi olması, başvurunun esaslarını ve başvurulacak mahkemeyi değiştirmez.

Zamanaşımı hangi hallerde kesilir?

“Zamanaşımı aşağıdaki hallerde kesilir: Borçlu borcunu kabul etmişse, özellikle faiz ödemişse veya kısmi ifa yapmışsa, yahut rehin vermişse veya kefil atanmışsa, yahut dava veya savunmada bulunmuşsa, icra takibi başlatmışsa veya iflas talebinde bulunmuşsa.” 29 Ocak 2019

Hangi suçlarda zamanaşımı işlemez?

Birincisi, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım gibi en ağır uluslararası suçlar zamanaşımından muaf tutulmuştur.

Eser sözleşmesinde zamanaşımı ne zaman başlar?

c) Ayıplı eser üretiminde zamanaşımı: Yüklenici ayıplı eser meydana getirmiş ise bu sebeple açılacak davalar, taşınmaz mallar dışındaki yapılarda teslim tarihinden itibaren iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Ayıp ihbarı zamanaşımını keser mi?

Ayıplı mal bildiriminde zamanaşımı süresi var mıdır? Türk Ticaret Kanunu’nda ayıplı mal bildiriminde zamanaşımı süresi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Saçlı Escort