Yakın kelimesinin kökü nedir?
kapat – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yākın “sıkı, dar (zarf), yan (isim)” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yāk “kapatmak (sıfat)” fiilinden, Eski Türkçe eki +(I)n ile türemiştir. Bu fiil, aynı anlamına gelen Eski Türkçe yaguk kelimesinden türemiştir.
Yaklaşın kökü nedir?
Approach- – İngilizce sözlük. Eski Türkçe yāk veya yağuk “yakın” kelimesinden, Türkçe-Türkçe +lAş- ekiyle türemiştir.
Yakışmak kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe yaz- veya yaġuş- “yaklaşmak, yakın olmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe yak- “yaklaşmak, bir araya gelmek” fiilinden, Eski Türkçe +Iş- ekiyle türemiştir.
Kelime kökü nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Türemiş kökü nedir?
Türemiş sözcük veya türemiş kelime, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere türetme ekleri eklenerek türetilen bir sözcüktür. Basit biçimde türemiş sözcüklere kök sözcükler de denir.
Alan sözcüğü türemiş mi?
Eski Türkçedeki alaŋ kelimesinden gelir; “dağlar arasında açık ve düz yer, kare”.
Yaklaşık koku nedir?
Koku (石/石高), geleneksel bir Japon hacim ölçüm birimidir. 1 koku yaklaşık olarak 278,3 litreye karşılık gelir.
Teşekkürün kökü nedir?
Arapça şkr kökünden gelen ve “minnettar olmak” anlamına gelen tasakkur تشكّر kelimesinden türemiştir.
Tuzlunun kökü nedir?
Oysa “milh” kök kelimesi “tuz” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kökten türeyen “melih, meliha” kelimesi “tuzlu”, “melahat” kelimesi ise “tuzluluk” anlamına gelmektedir.
Yakalayıp türemiş mi?
Türemiş fiillerden bazıları şunlardır: yakalamak, yakalanmak, yakalanmak, yakalanmak, yakalanmak. Kelime dağarcığında bileşik sözcüklerle kullanılan birçok yapı vardır.
Okur kökü nedir?
Eski Türkçedeki okı – “çağırmak, haykırmak, söylemek (yazmak)” fiilinden türemiştir.
Uygunun kökü nedir?
uygun – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gIn ekiyle türemiştir.
6 Sınıf Türkçe isim kökü nedir?
Varlıkların, kavramların ve duyguların adları olan köklere isim kökleri denir. İsim kökleri cümlelerde “isimler, zamirler, zarflar, sıfatlar, edatlar, bağlaçlar ve ünlemler” olarak kullanılabilir. Dilimizde isim kökleri en fazla üç heceden oluşur. »at, bel, göz, kan, kül, o, çok, sen, sol, yol, araba, kitap…
Evlilik kelimesinin kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn fiilinden türemiştir – “bir ev edinmek”. Bu fiil Eski Türkçe evlē fiilinden türemiştir – “bir yuva sağlamak”.
Uzak kelimesinin kökü nedir?
far – Nişanyan Sözlüğü. “Uzun ömürlü, kalıcı” anlamına gelen Eski Türkçe “far” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe uza- fiilinden, Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, uzay hakkındaki makaleye bakın.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen şey, kelime” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Önce kelimesinin kökü nedir?
Türkçe-Türkçe +çA² ekiyle Eski Türkçe öŋ kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için başlık makalesine bakın.
Uygunun kökü nedir?
uygun – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gIn ekiyle türemiştir.
Karşı kelimesinin kökü nedir?
karşı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “karşıt, hasım” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe nakit – “müdahale etmek, çatışmaya girmek” fiilinden ve Eski Türkçe +I(g) ekinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe kar- “eklemek, eklemek” fiilinden ve Eski Türkçe +Iş- ekinden türemiştir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kaç Element Var 2024